Wednesday, February 4, 2015

Racist, problem or mentality issue?

Assalamualaikum.

It's been a while, but am back. Yup sihat, cukup makan cukup pakai but belum cukup bahagia. Alright, straight to the topic.

I'm not, never be and will not be a racist. Aku tak berat sebelah, aku tak judge orang by colour, religion and race and I'm not a hatred.  Well, I hate people equally. Haha. During my childhood my parents used send me to an Indian Muslim woman who taking care my siblings and me with so much love. She used to bring us to her friend's house which is an Indian family to celebrate Deepavali. From that moment, I being exposed that we're Malaysian and nothing is wrong sharing our country with other race.

And during my school, I've been friend with other race too. There's no such reason or issue for me to not to be mingle around with them. I respect them, so do they. Aku taknak sebut pasal hak or whatsoever here, this is just about educating and respect. Kita semua sama, manusia biasa, why being so paranoid to this issue, yang tak kemana.

As everyone know, baru baru ni naik issue pasal "I'm a Muslim and I love Hindus". Ada 1 group from Indonesia (if a not mistaken lah) opens about their opinion. When the first time I saw that, cross in my mind, 'oh diorang nak cakap, other religion respect to Hindus for the Thaipusam pray thingy'. Thats all. But today benda dah jadi issue. Netizen (MELAYU) be like ; oh how a Muslim girl membodohkan diri pegang that banner cakap macamtu. Dia nak murtad ke. Dia bercinta dengan Hindus ke. Dia nak convert ke etc.

I'm like... speechless. How low our people mindset towards this kind of issue? For me, the reason diorang buat macamni utk kesedaran SEMUA rakyat Malaysia yang kita tak pernah judge of any religious event or occasions. Like we know, everytime ada perayaan kaum, other race be like kutuk sana sini, brings out issue semua. For ex, biasa terjadi when tiba waktu Thaipusam, other race be like, 'ahh, mesti jalan jem' or 'semak ah diorang ni sembahyang waktu waktu cuti'.

Bila Hari Raya pulak, other race bising pulak bila orang orang kita main mercun tengah tengah malam or malam raya jalan jadi jammed sebab last minute shopping utk kejar sales. Bila Chinese New Year, orang orang kita bising, orang cina main mercun, memekak tak boleh tidur. Padahal masa raya kau, bukan main sedap kau habiskan sekotak mercin bola. Wah wah wah.

But when it comes to cuti, wahhh 1 Malaysia happy (boss boss je la benci cuti). Time ni lah bersyukur Malaysia ada banyak kaum and agama, so that ada occasions tertentu dapat cutii. Thats why la kita dapat cuti, so that kita boleh terfikir untuk respect those occasions. Bukan memekak.

Back to Thaipusam-I love Hindus-story. Diorang cuma nak tunjuk respect saje, that's all. Yang memulut Cik cik Kiah, Pak pak Mat tempe ni duk judge budak tu ape pasal? Uneducated sungguh. Plus they wrote, Hindus not Hindu. Hindus means for people, not religion itself. Paham tak? Mentality orang kita, duduk foward issue macam ni dalam Facebook page, Whatsapp group untuk kutuk kutuk, bukan untuk terangkan the main reason. Alahai, padahal ape yang difoward tu pun dia tak paham.

One of the respon I get from Whatsapp group, "
Yg betina atas takde keje...memang kemarok nak cari laki ke****, Alhamdullilah dijauhkan seliseh malaikat 44...". Baca je dah tau kan, how mentality and how low their education is.

Tunggu je nanti bulan Feb, CNY, beratur la malays buat status pasal firework, memekak lah hape lah, padahal ko sedare mare ko main malam raya tak sedorr!

Racist ni its all about mentality disease.

Thursday, December 25, 2014

#PrayForPantaiTimur 2014

Assalamualaikum.

Quick post.

First of all, takziah to all mangsa mangsa banjir esp to my friend's family kat pantai timur. Kelantan, Terengganu and Pahang. This 1st gelombang pun dah tenggelamkan stadium and some sekolah, nauzubillah. Let's pray for their safety.

Since my uni in pantai timur too (Muadzam Shah, Pahang), I feel them. And alhamdulillah when I was study there, those banjir not worse. Sangat bersyukur. Last year tengok my ex roommate from Kuantan, Iman punya rumah sampai tenggelam.

And this year, flood in Kelantan sangat teruk sampai boleh di isytihar darurat. I have few close friends there :(

Let's us as Malaysian citizens, pray for them, their safety. Aminnn

Wednesday, December 17, 2014

Kahwin Muda? Rasional or not?

Assalamualaikum.

I never against towards couples who kahwin muda. Never. Its halal and good decisions ever. I read alots of this. And I do respect who kahwin muda based on agama, based on elak maksiat, and married while they're student (universiti not school). But now, its like trends, bukan trends yang sihat but trends kahwin underage - means, kau tak habis sekolah lagi but sibuk nak kahwin.

No, aku tak menentang but logically, they're underage and they can't make rasional decisions or thought. How can they be in a marriage, the hardest phase in life ever. Yes aku bersyukur sangat diorang di kahwin kan untuk elak berlaku zina, pembuangan bayi, etc but when someone who haven't learn much about life then get into married life, for sure semua orang boleh fikir pasal akibatnya. Like cerai muda, and if they've child while they're still teenagers, who will be raising those baby?

Whatever decision akan ada bad circumstances. But fikirlah logic untuk masa depan that couple. Kau kahwin and kau drop out from school. How u going to survive and to give all nafkah thingy to your wife and maybe kids. Yes jodoh tu ditangan Allah, but if kau tak terhegeh hegeh, benda tak kan jadi. Same dengan rezeki tu dari Allah, if kau tak usaha Allah nak turunkan ke RM2k bawah bantal kau?

Ok, kau nak nikah jugak dengan alasan elak maksiat. Fine, but habiskan spm. Sekarang bukan macam zaman dulu, dengan sijil darjah 3 kau boleh get a better job. Spm lah serendah rendah sijil dik. Kau nak kawen ke, nak hape ke, habiskan sekolah. Atleast ur parents still can tanggung sampai habis sekolah.

Sekarang tengah viral pasal budak 15tahun (suami) kawen dengan budak 17tahun (bini). And sang suami berenti sekolah dengan alasan kena kerja tanggung bini. Thats why aku panjang lebar terangkan kat atas tu. Matlamat tak menghalalkan cara. Siap lari rumah sebelum kahwin. If they're rasional, could they do that? Then after this bila problems coming, ko nak lari ke mana? Tinggal laki? Tinggal bini?

Plus the things yang paling buat aku berbulu, benda jadi trends. Maksudnya, bila story tu jadi viral, budakbudak sebaya diorang pun akan terikut. Bercinta bagai nak rak then lepas PT3 terus nak kawen. Budak sebaya diorang ni kan memang cepat terpengaruh. So this trends sooo unhealthy !

I'm not going to comment about they parent, how they can makes decision because I know they condition will be like 'ditelan mati mak, diluah mati bapak. Am write this just for change our people views/ideas about this issue.

Monday, December 15, 2014

Ikh'1

Assalamualaikum.

The truth about me is aku sangat mementingkan friendship sampaikan kadangkadang orang pijakkan kepala aku pun aku buat relaks. Ape yang penting untuk aku is we're still friends. For me, friends is everything. Sampaikan sekecil kecil manusia yang aku pernah mingle around pun aku boleh ingat like forever walaupun orang tu takdenye ingat aku selepas tu.

Time sekolah memang aku mingle around, dengan sepandai2 budak and sekurang pandai budak. Every each person aku ingat woi tapi nowdays, bila jumpa kat luar, dia boleh buat bodoh je. Takpayah ko tegurpeluk aku bagai, ko senyum kat aku pun aku dah appreciate sangat.

Plus aku ingat lagi time sekolah dulu aku je lah jadi organizer untuk gather kan budakbudak ni padahal diorang ni haramm nak datang. Yang memang betul2 rapat tu memang mati ah kalau tak join. And even lepas abis spm pun aku banyak kali plan and ada yg jadi la even yang datang sejempuit. Orang kata alah bisa tegal biasa, means aku dah tak sentap lah kalau ramai tak join.

Yang buat amuk tu bila bertahun tak jumpa then tetiba ade yang munyik 'eh, bila nak reunion, eh bila nak jumpa ramai'. E'eh dia ni kang aku bahasa kan, marah pulak. Time orang buat ko banyak hal alasan.

But now, aku dah kecikkan circle aku. Aku mingle or keep in touch dengan orang yang betul2 appreciate  what's the friends is all about. Senang. Tak stress. Less drama. For what kau nak simpan ramai2 yang ko tau esok lusa diorang takdenye dengan kau.

Ingat lagi last month, lepak dengan Dayu. Tup tup masuk cerita pasal si polan bin si polan ni kawen. Dayu punya lah duk terangkan fullname, class mana, selalu lepak dengan siapa, aku tak boleh recall langsung sampai kan Dayu cakap ' eh, pelik ni ko tak ingat orang'. Funniehh.

Sebenarnya nak bagitau ade orang rindu kat aku. Tu je. Tapi story meleret leret pulak. Kite pon rindu awak gak. Terus kite tukar whatsapp profile pic dengan awak. Suweett la awak ni tapi kekedang benci sampai rasa nak bunuh je awak ni. Rindu ko gak, Ikhwan Izzat !


#QishNikman

Assalamualaikum.

Bismillah. This post will be an emotional post ever. The major things that I hate be in a relationship that, I'll be losing them. Tak kira la love relay ke, friendship ke. Cerita dah basi pun, but untuk mententeramkan hati sendiri, tahan dulu cerita ni.

My crime patner is married !

Taktau nak act happy or teruja or sedih when she told me that she will be someone's wifey. Like she said, both of us bukan stay kl lagi, so tak rasa sangat. Memang ah tapiiiii... Sedih but deep in my heart, I will always pray for ur happiness.

I know her while both of us study in Uniten. June 2010. Muka bapak kerek plus ada lah issues yang makes me tak berkenan dengan minah ni. Propa sangat issue tu ok! Then macam biasa la, girlssss kan. Gaduh baik gaduh baik gaduh baik sampai lah ke last sem.

Habis belajar terpisah jap then she move to kl while am already in kl like half year. Start balik lah crimes story. Then dua2 berenti kerja and balik kampung masing2 and suddenly now she's married!

Nok, I know am not the best person u ever met, am not the great friend u ever had and I know how annoying I could be sometimes but I will always here and u will always in my heart. Thanks for everything, emo aku, marah aku, bebel aku, jahat aku, mulut aku yang semua kau tahan.

Selamat Pengantin Basi, nok.

May Allah blessed your marriage and live happily ever after with Nikman. Jangan gegaduh, jangan memarah, jangan nenangis. Sabar with all those rintangan yang dah or sedang or bakal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

BukanPrincess Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork